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Decisions published here were rendered after a multi-person panel of Health Guidelines Revision 
Committee (HGRC) members reviewed the request and consensus was achieved. These 
decisions are considered formal interpretations of the HGRC, but they are not binding for states 
that reference the Guidelines. Rather, they are advisory in nature and are intended to help users 
and adopting authorities having jurisdiction (AHJ) maximize the value of the Guidelines. 

Further comments from members of the Interpretations Committee have been added to some 
interpretations. These comments are intended as explanatory information for users of the 
Guidelines and are not to be considered part of the formal interpretation. 

Formal interpretations are rendered on the text of the requested edition of the Guidelines. 
However, any interpretation issued shall apply to all editions in which the text is identical, except 
when deemed inappropriate by the HGRC. 

In all cases, it is important to remember that the ultimate interpretation of information 
contained in the Guidelines is the responsibility of the authority having jurisdiction. 

The Facility Guidelines Institute administers the procedure for developing formal interpretations. 
Please visit the FGI website at www.fgiguidelines.org/interpretations to read “Rules for 
Requesting a Formal Interpretation” before submitting a request. Also on the FGI website is an 
electronic form for requesting a formal interpretation. 

This document has been downloaded from the FGI website at the address just above. 
Interpretations are compiled continuously, and this summary document is periodically updated. 
 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2018 Hospital    Paragraph reference: 2.2-2.6.2.2 (2) 
 
Question: In Section 2.2-2.6.2.2 (2), regarding clearances for critical care patient care stations, does 
the 5-foot clearance requirement at the foot of the bed only require clearance for the width of the bed 
itself, or is the clearance to be extended to include transfer side width (5 feet) and non-transfer side 
width (4 feet), such that the width of the clearance at the foot of the bed totals 14 feet? 
 
Response: The clearance requirement at the foot of the bed is intended to create sufficient space 
for care of the patient. Space is needed around the corners of the bed to allow access and movement 
for equipment, staff, and family members. Staff must be able to easily move around the bed. As well, 
space is needed for IV and pain management systems, warmers, etc., and for use of patient lifts and 
gurneys. To accommodate these needs, the full dimension at the foot needs to be as wide as the 
clearances on the sides of the bed; however, the squared-off space this creates could be rounded off 
to accommodate structural or other non-movable encroachments. This response applies to all places 
in the Guidelines where clearance requirements are provided. The diagrams below may help clarify 
this response. 
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REQUEST 

Guidelines edition: 2018 Hospital  Paragraph references: 2.2-3.1.3.6 (2) and 2.2-3.1.4.3 
 
Question: Is it permissible for a single room in a hospital or freestanding emergency facility to be 
used as both a secure holding room and an emergency department (ED) exam/treatment room?  If so, 
what would be needed to make it possible for this room to meet the requirements of both a single-
patient treatment room and a secure holding room? That is, how would such a room be made safe for 
patients who need a secure holding room? When FGI is adopted as state law, AHJs are very careful 
not to be flexible to avoid inconsistency. Clarifying this would be appreciated for Guidelines users 
and for the real need of such rooms. 
 
Response: The Guidelines does not prohibit the use of a single room as both a secure holding room 
and an ED treatment room as long as the room meets the Guidelines requirements for both space 
types. The room design must be able to provide safety for both functions—accessibility to electrical 
and medical gas requirements, a hand-washing station, etc. for the treatment room and the ability to 
secure these services behind a closed door or panel (e.g., a rolling shutter or similar retractable panel) 
to meet the provisions for the secure holding room. 
 
Further Comments 

Architect: I have designed flexible rooms within the ED setting for secure holding rooms and 
typical treatment rooms with the gases and electrical outlets behind a secure overhead door. This 
design required coordination and waivers with the local AHJ to provide the flexibility typically 
required within EDs that cannot afford the space for dedicated secure holding rooms and/or seclusion 
rooms. 
 
Behavioral health expert: An ED secure holding room is not limited to use by a behavioral health 
patient and can often be used to hold an agitated or not yet fully stabilized patient until a more 
appropriate and staffed bed is available. When these rooms will be used as both an ED treatment 
room and a secure holding room, they must be designed to provide safety for both functions (i.e., 
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exam accessibility to electrical and medical gas requirements and hiding these services behind a 
closed door or access panel for secure holding). 
 
But the room should also meet expectations for limiting ligature attachment (i.e., a solid ceiling or 
ceiling with glued or clipped-in-place tiles, impact-resistant lighting, ligature-resistant HVAC grilles, 
and tamper-resistant electrical outlets protected by GFCI and a remote master switch. The door to the 
room should have ligature-resistant hardware and, to foil attempts at barricade, swing outward or be 
double-acting. Lastly, any glazing material, including that in a mirror or picture frame, should be 
shatter-resistant and, any operable window should be limited to an opening of 4 inches. 
 
Authority having jurisdiction: The Guidelines is silent on the use of an ED secure holding room 
(defined by Section 2.2-3.1.4.3) for any other purpose. However, if the room in question meets the 
requirements for both uses then, logically, the room is compliant with the Guidelines. 
 
I have seen rooms provided with temporary doors, grilles, or shutters that allow the room to meet 
requirements for both an ED treatment room and a secure holding room. With the temporary doors 
down, it meets the room dimension requirements and is devoid of outlets, accessories, objects, etc.  I 
also have approved, through the exception or equivalency concepts in Guidelines Section 1.1, 
alternate designs that have larger minimum dimensions than 11’-0”.  The value added by providing 
an additional exam room, including shorter wait times and increased access to care, warrants the 
increase of the maximum dimension. An ED is typically a highly observed location. If someone is 
secluded, a staff person is watching them and can intervene with other means if necessary. 
 
The original question stated that AHJs are careful not to be flexible to avoid inconsistency. If an AHJ 
consistently follows an equivalency or exception process that purposefully weighs the intent of the 
rule and the risks and the benefits of a design, then they are being consistent; the Guidelines permit 
this approach. If an AHJ determines that an exemption or equivalency is valid, then the room meets 
the requirements of the Guidelines. 
 
Architect: A secure holding room can be used as an ED treatment room as long as all the 
requirements and appendix guidance are followed. The existing Guidelines language should allow for 
this dual use; however, the essence of how a secure holding room works may not be met when the 
two room uses are combined unless attention is paid to the location of the room. ED treatment rooms 
are often located on the “front lines” in the emergency department close to the triage area, but it is 
recommended secure holding rooms be in a more discreet location.  Can these two functions work for 
the operations of the ED?  In small settings, such as critical access hospitals, you can easily 
accomplish both the frontline position and discreet location for a dual-purpose or transformative 
room combining secure holding and examination. In larger emergency departments, accomplishing 
this may not be so successful. 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2018 Hospital Paragraph references: 2.2-3.3.4.3 (2) and 2.2-3.4.1.3 (1)(d) 
 
Question: There is a conflict between the control room door requirements for hybrid ORs and Class 
2 and 3 imaging rooms in the 2018 Hospital Guidelines (see explanation just following). Should the 
exception to omit the control room door permitted for the hybrid OR also be permitted for imaging 
rooms? 
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Walls and a door required between control room and OR or imaging room: Section 2.2-3.3.4.3 
([Hybrid OR:] Control room) and Section 2.2-3.4.1.3 (1) ([Imaging Services: General] Shielded 
control alcove or room) require walls and a door between a control room and a hybrid OR or 
Class 2 or 3 imaging room. 

Exception to omit door for hybrid OR: Section 2.2-3.3.4.3 (2) permits this exception: “The door 
shall not be required where the control room serves only one operating room and is built, 
maintained, and controlled the same as the operating room.” This exception does not appear in 
the imaging section. 

Response: It is acceptable to omit a door between the control room and a single Class 2 or Class 3 
imaging room when the entire space is maintained at the same ventilation standards. It appears the 
HGRC missed the opportunity to coordinate this issue when updating the imaging requirements for 
2018, but it is the task group’s view that the intent was the same for a control room serving a single 
OR and for a control room serving a single imaging room. 

The task group agreed this discrepancy should be addressed by adding the second sentence currently 
in the hybrid OR text at 2.2-3.3.4.3 (2) to the imaging text in 2.2-3.4.1.3 (1)(d), as shown below. 

As a result of this change, the task group found the language in paragraph (1)(e) confusing and 
unnecessary as paragraph 2.2-3.4.1.3 (1)(d) now addresses the issue of room pressurization, stating 
that the control room and imaging room will be “maintained” and “controlled the same.” 
 

2.2-3.3 Surgical Services 
... 
*2.2-3.3.4 Hybrid Operating Room 
... 
2.2-3.3.4.3 Control room. Where required, a control room shall be provided that accommodates the 
imaging system control equipment. 
... 
(2) The control room shall be physically separated from the hybrid operating room with walls and a 

door. The door shall not be required where the control room serves only one operating room and 
is built, maintained, and controlled the same as the operating room. 

 
*2.2-3.4 Imaging Services 
*2.2-3.4.1 General 
... 
*2.2-3.4.1.3 Radiation protection.... 
(1) Shielded control alcove or room.... 

... 
(d) The control room shall be physically separated from the Class 2 or Class 3 imaging room with 

walls and a door. The door shall not be required where the control room serves only one 
imaging room and is built, maintained, and controlled the same as the imaging room. 

(e) Where an imaging room requires positive (or negative) pressure, a door shall be provided 
between the control room and the imaging room. 

 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2018 Hospital    Paragraph references: 2.5-2.2.8.12 
 
Question: Chapter 2.5, Specific Requirements for Psychiatric Hospitals, requires a soiled 
workroom for the patient care [nursing] unit. Our client uses a linen service so would like to have a 
soiled holding room rather than a soiled workroom. The language in Section 2.5-2.2.812 (Soiled 
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workroom) does not appear to permit this. Shouldn’t use of a soiled holding room be permitted for a 
psychiatric hospital patient care unit, where the patients are not being treated for medical issues that 
would require a soiled workroom? 
 
Response: The HGRC Interpretations Task Group agreed that provision of a soiled holding room 
rather than a soiled workroom should be an option permitted for a patient care unit in a psychiatric 
hospital. To accomplish this change, the group recommended adding to the subhead in Section 2.5-
2.2.812 as shown below. This interpretation can be applied to earlier editions of the Guidelines. 
 

2.5-2.2.8 Support Areas for the Psychiatric Patient Care Unit 
2.5-2.2.8.12 Soiled workroom or soiled holding room. See Section 2.1- 2.8.12 (Soiled Workroom or 
Soiled Holding Room) for requirements.  
 

CROSS-REFERENCED COMMON ELEMENT TEXT: 

*2.1-2.8.12 Soiled Workroom or Soiled Holding Room 
2.1-2.8.12.1 General. Soiled workrooms and soiled holding rooms shall be separate from and have no 
direct connection with either clean workrooms or clean supply rooms.  
2.1-2.8.12.2 Soiled workroom  
(1) This room shall contain the following:  

(a) Hand-washing station  
(b) Flushing-rim clinical service sink with a bedpan-rinsing device or equivalent flushing-rim 
fixture  
(c) Work counter  
(d) Space for separate covered containers for waste and soiled linen  

(2) Where a fluid management system is used, the following shall be provided:  
(a) Electrical and plumbing connections that meet manufacturer requirements  
(b) Space for the docking station(s)  

2.1-2.8.12.3 Soiled holding room. This room shall contain the following:  
(1) Hand-washing station or hand sanitation station  
(2) Space for separate covered containers for waste and soiled linen  

 
Further Comments 

Behavioral health design expert: In behavioral health, either a soiled workroom or a soiled holding 
should be acceptable if the unit is being used for behavioral health patients without a medical co-
morbidity. 
 
Health care system design and construction VP: In our system, we don’t use bedpans or need 
a fluid management system, so a soiled holding room where both red bag hazardous waste and/or 
soiled linen can be placed is acceptable and generally what we build. 
 
Nurse: Provision of a soiled holding room should be permitted if a soiled workroom is not required 
by the functional program. 
 
Health care project manager: I find that freestanding behavioral health facilities rarely use the 
soiled workrooms. When picking up linens or waste they use a cart. If the cart is lockable once 
material has been deposited, a soiled room is not used. If the cart is not locked and materials can be 
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removed from it, a locked soiled holding room is mandatory because an event could arise when staff 
are picking up linens or wastes, causing them to leave the linens or trash open to patients who might 
remove something that presents a potential risk on the unit. 
 
A soiled holding room is okay in lieu of a soiled workroom based on the acuity of the population. On 
a general hospital-based psych unit where bedpans may be required, a workroom with clinical sink is 
necessary. In a freestanding behavioral health facility where patient acuity does not require bedpans, 
a soiled holding room is acceptable. 
 


